duminică, 18 octombrie 2015

Biban de mare cu risotto cu rosii si sos verde

Ingrediente pentru 6 portii - 60 lei/10 lei portie

Pentru peste:
-2 bibani de mare - 1 kg - 40 lei;
-zeama de la 1/2 lamaie - 0,5 lei;
-ulei de masline;
-sare.

Pentru orez:
-250g orez pentru risotto - 2 lei;
-200g ciuperci de padure - 5 lei;
-150g chorizo - 4 lei;
-o conserva de 400g cu rosii cubulete - 3 lei;
-150 ml vin alb sec- 2 lei;
-2 cepe - 0,5 lei;
-4 graunti usturoi;
-500 ml supa de legume;
-ulei de masline;
-sare.

Pentru sosul verde:
-un mix de verdeturi: busuioc, patrunjel, salvie si menta - 3 lei;
-2 lg ansoa - 2 lei;
-2 lg capere - 0,5 lei;
-3 graunti usturoi - 1 leu;
-ulei de masline;
-sare si un praf de piper.

 Se curata si spala pestele. Se fileteaza, presara cu putina sare si stropeste cu putin ulei. Se da deoparte.

Orezul:
 Se incalzeste uleiul intr-o tigaie. Se adauga ceapa, usturoiul si chorizo-ul tocate marunt. Se prajesc pana cand ceapa se ingalbeneste si inmoaie, se toarna vinul si se lasa pana se reduce aproape de tot. Se adauga rosiile, iar apoi ciupercile si orezul. Se incepe adaugarea supei de legume, incalzita in prealabil, cate un polonic, cand este absorbit se adauga inca unul. Se continua adaugarea pana cand orezul este gatit. Gatirea orezului in acest fel dureaza pana la 20 de minute. Se acopera si se pastreaza cald.


Sosul verde: 
 Se toaca marunt verdeturile alaturi de ansoa, capere si grauntii de usturoi. Se pun intr-un bol si se adauga uleiul, sarea si piperul. Se amesteca bine.

Pestele:
 Se taie bucati mai mici (5 cm latime) si se prajesc in ulei de masline pentru 3-5 minute (depinde de grosimea pestelui). Se prajeste prima oara pe partea cu pielea, 3/4 din timpul gatirii. Se ia de pe foc si se stropeste cu sucul de lamaie.

Servire:
 Se pune cate o portie de orez pe farfurii, deasupra se pun cateva bucati de peste si se stropeste totul cu sosul verde. Un vin alb sec, este o alegere buna pentru acest preparat.

                                     



sâmbătă, 10 octombrie 2015

Prepelita cu piure de cartofi si sos de sfecla si hrean



Ingrediente pentru 6 portii, pret total 60 lei/ portie 10 lei.


Pentru prepelite:
-6 prepelite - 800g - 35-40 lei;
-3 lg ulei de masline;
-30g unt - 1 leu;
-cateva fire de cimbru proaspat - 1 leu (o leg.);
-sare.

Pentru piureul de cartofi:
-2kg cartofi - 3 lei;
-100g unt - 3 lei;
-100ml lapte - 0.5 lei;
-sare.

Pentru piureul de sfecla:                                     Pentru sosul de sfecla si hrean;      
-1 sfecla mare - 1 leu;                                           -4 lg hrean proaspat dat pe razatoare - 1 leu;
-2 lg ulei de masline;                                            -1 ceapa mare taiata marunt - 0,5 lei;
-3 lg otet balsamic;                                               -5 graunti de usturoi zdrobiti si taiati marunt - 0,5 lei;
-cateva fire de cimbru verde;                                -250 ml supa de legume -1,5 lei;
-sare.                                                                     -200 ml smantana pentru gatit - 4 lei;
                                                                              -2 lg ulei de masline;
                                                                              -sare.
Pentru servire:
- 1 salata - 3 lei;
- cativa morcovi mici gatiti la abur si apoi trasi in tigaie cu putin unt si sare -2 lei.


Piureul de sfecla
 Se incepe cu gatirea sfeclei, pentru ca se coace/fierbe mai greu. Se poate coace la cuptor, fierbe in apa sau gati la abur, intreaga sau taiata cubulete, depinde de cat de repede se vrea sa fie gata. Eu am curatat-o de coaja si taiat-o in sferturi, iar apoi am gatit-o 30 de minute la abur, pana cand a fost usor de patruns cu o furculita. Se lasa sa se raceasca putin si se pune intr-un blender cu uleiul, otetul, cimbrul si sarea. Se amesteca pana cand devine o pasta. Se pune compozitia intr-un tifon si se scurge bine, sau se trece printr-o strecuratoare foarte fina. Sucul obtinut se va folosi la sos.

Piureul de cartofi
 Se fierb cartofii, se curata de coaja, se amesteca cu untul si laptele si se zdrobesc. Se asezoneaza cu sare si se pastreaza la cald.

Sosul de sfecla si hrean
 Se prajesc ceapa si usturoiul in uleiul de masline pentru 3-4 minute. Se adauga supa si se fierbe pana cand se reduce la jumatate. Se adauga sucul de sfecla, hreanul, smantana si un praf de sare si se continua fierberea pana cand se reduce din nou la jumatate, Se paseaza cu un blender pana cand devine un sos omogen. Se acopera si se da deoparte.

Prepelitele
  Se leaga picioarele prepelitelor cu o ata (daca nu se leaga, dupa gatire vor arata ca si cum au fost calcate de o masina), iar apoi se freaca cu sare si se prajesc in uleiul de masline pana cand se rumenesc. Se intorc pe fiecare parte. Cand sunt rumenite bine, se adauga untul in tigaie si cimbrul. Cand untul se topeste se baga tigaia (daca tigaia nu poate fi bagata la cuptor, se transfera intr-un vas termorezistent) in cuptorul preincalzit la 170°C pentru 10 minute. Dupa 5 minute se intorc prepelitele pe cealalta parte.

 

Servire
 Pentru servire se folosesc farfurii putin adanci. Se pun cateva linguri de sos pe fundul farfuriei, deasupra se pune o portie de piure, apoi cateva frunze de salata, morcovii si o prepelita (se taie ata cu care au fost legate). Deasupra prepelitei se pune o lingura de piure de sfecla si se presara cu frunze de cimbru. In general prepelita se potriveste cu vin alb si parfumat, dar datorita sosului de sfecla eu am ales un vin rosu, mi s-a parut ca se completeaza cum trebuie, si da, am avut dreptate.


                         


luni, 5 octombrie 2015

Sufleu de cascaval si salata cu rucola si mere


Ingrediente pentru sufleu: (6 portii = 30 lei, pret portie = 5 lei)

-200g cascaval - 10 lei;
-6 oua - 3 lei;
-250 ml lapte - 2lei;
-60g unt - 2,5 lei;
-3 linguri de faina;
-30g parmezan - 1 leu;
-1 leg. ceapa verde - 1 leu;
 -sare si piper.

Pentru salata:
-100g rucola - 5 lei;
-3 mere - 1,5 lei;
-1 rodie - 2 lei;
-ulei de masline extravirgin;
-50g nuci taiate marunt - 0.5 lei;
-piper.

 Se incalzeste laptele la foc mic. Se adauga faina si se amesteca bine. Se gateste pentru cateva minute la foc mic, pana cand capata o consistenta cremoasa si dispar toate cocoloasele. Se ia de pe foc si se amesteca cu untul.


Se separa ouale, iar galbenusurile se adauga peste amestecul obtinut anterior. Se toaca ceapa marunt, si cascavalul se da pe razatoare; se adauga si ele in compozitie plus sare si piper.

 Se bat albusurile pana cand se obtine o spuma ferma. Se adauga treptat in sosul de branza, fara a se amesteca prea puternic.

 Se pregatesc 4 vase ramekin, sau vase care se pot baga la cuptor, se ung cu putin unt si li se tapeteaza peretii cu parmezanul dat pe razatoare.

 Se imparte compozitia in mod egal intre cele 4 vase. Se pun intr-o tava care a fost umpluta un sfert cu apa. Se dau la cuptorul preincalzit la 200°C pentru 30 de minute sau pana cand se rumenesc.

 Se taie merele felii, se amesteca cu rucola, semintele de rodie, nucile si se stropesc cu putin ulei de masline. Se aseaza salata pe farfurii, iar deasupra se pune cate un sufleu.