sâmbătă, 28 decembrie 2013

Somon cu mazare, bacon si lamele de calmar

Ingrediente pentru 2 persoane:

-300g somon file;
-100g bacon;
-100g lamele calmar;
-200g mazare congelata;
-100ml smantana pentru gatit;
-1 ceapa rosie taiata marunt;
-1 cartof mare;
-150g unt;
-ulei de masline;
-cateva frunze de oregano verde;
-sare si piper.

 Se decongeleaza mazarea.

 Se asezoneaza cu sare somonul si se tine la frigider pana cand mazarea se decongeleaza.

 Se curata si taie in cubulete cartoful. Se fierbe pana cand se inmoaie, se amesteca cu 50g unt, un praf de sare si se zdrobeste cu o furculita. Se acopera cu un capac si se da deoparte pana cand restul preparatelor sunt gata.

 Se taie baconul fasiute si se caleste alaturi de ceapa pana cand se rumeneste. Se adauga lamelele de calmar taiate fasiute subtiri si mazarea. Se da focul la minim si se adauga smantana lichida, sare si piper. Se lasa sa fiarba pana cand se reduce, cam 5 minute.
 Se incing 2 linguri de ulei de masline si 50g unt intr-o tigaie. Se taie somonul in doua bucati si se adauga in tigaie. Se prajeste la foc mic, pe ambele parti, cate 4 minute. Cand somonul este aproape gata, se adauga untul ramas si se da focul mare ca untul sa se transforme in spuma. Se stropeste cu aceasta spuma somonul si apoi se scoate pe un servetel pentru a se scurge.

Se aseaza fileul de somon peste piureul de cartofi. In jurul lui se pune mazarea, iar peste ea se pun frunzele de oregano.

 

luni, 16 decembrie 2013

Muschiulet de porc cu ardei si ciuperci

Ingrediente pentru 3-4 portii:

-500g muschiulet porc;
-3 ardei grasi de culori diferite, taiati in bucati mari;
-1 dovlecel taiat felii, apoi in sferturi;
-300g ciuperci champignon brune taiate bucati mari;
-250g ciuperci intregi la conserva;
-1/2 ardei iute tocat marunt;
-1 bucata ghimbir, cat o nuca, taiata marunt;
-2 graunti usturoi zdrobiti;
-1/4 leg patrunjel tocat marunt;
-2 lg ulei de susan;
-4 lg sos soia;
-4 lg vin de orez;
-1 lg sare;
-1/2 lg zahar;
-2 lg amidon de porumb;
-1/2 lg piper;
-1/2 lg coriandru macinat;
-1 lg turmeric;
-2 lg ulei floarea soarelui.

 Se taie carnea in cubulete mari si se amesteca cu putina sare, zaharul, 1lg amidon de porumb, 2lg sos soia si 2 lg vin de orez. Se lasa la macerat 10-15 minute.
 Se incalzeste uleiul de floarea soarelui intr-o tigaie. Se adauga ardeii, dovlecelul si ciupercile si se calesc 4-5 minute pana cand ardeii se inmoaie putin. Se scot legumele si se lasa lichidul ramas in tigaie.
 Se adauga in aceeasi tigaie ghimbirul, ardeiul iute si turmericul si se prajesc 1 minut la foc mare. Se adauga carnea si se prajeste pana cand se rumeneste pe toate partile. Se adauga legumele, patrunjelul, sarea, piperul, coriandrul, sosul de soia, vinul de orez, uleiul de susan si amidonul dizolvat in 100ml de apa. Se amesteca si se mai lasa 1 minut pe foc.
 Se serveste cald alaturi de orez basmati.


duminică, 8 decembrie 2013

Salata Niçoise

Ingrediente pentru 2 persoane:
-300g ton la conserva;
-8 fileuri de ansoa;
-40g masline;
-2 oua fierte taiate in sferturi;
-1 salata romana;
-2 fire de ceapa verde tocate marunt;
-4 ridichi taiate felii subtiri;
-1/4 castravete lung taiat in sferturi apoi felii subtiri;
-200g rosii cherry taiate in jumatati;

Pentru dressing:
-50ml ulei masline extra virgin;
-30 ml otet balsamic;
-3 rosii uscate;
-1 graunte usturoi;
-sare si piper.

 Salata Nicoise este o salata clasica cu ton, ansoa si oua fierte, care dupa cum se intelege si din nume, provine din Nice, un oras din sudul Frantei.

 Pentru dressing, se zdrobesc rosiile si usturoiul intr-un mojar, se adauga uleiul si otetul balsamic incet, folosind pistilul pentru a amesteca. Se asezoneaza cu sare si piper si se da deoparte.

 Intr-un bol de salata mare, se amesteca ingredientele pentru salata.

 Se pune compozitia pe doua farfurii, se stropeste cu dressing-ul si se serveste cu crutoane.




sâmbătă, 7 decembrie 2013

Piept de rata cu piure de mazare, cartofi dulci pavé si sos de vin

Ingrediente pentru 2 portii:
-1 piept rata;
-1 cartof dulce de aprox. 0.5 kg;
-300g mazare congelata sau la conserva;
-100 ml smantana pentru gatit;
-2 lg parmezan ras;
-2 lg otet balsamic;
-50 ml vin rosu sec;
-3 crengute menta;
-1 crenguta rozmarin;
-1 ardei chili;
-2 lg unt;
-ulei de masline;
-sare si piper.

 Se spala si usuca pieptul de rata. Se cresteaza pielea pe diagonala, din ambele sensuri, fara a se patrunde carnea. Se freaca cu sare, piper si putin ulei si se lasa la frigider 1 ora.

 Intre timp, se pune mazarea in apa clocotita pentru 2 minute si apoi se scurge de apa. Se amesteca cu menta, 50 ml smantana, parmezanul si sarea si se paseaza cu ajutorul unui blender pana se omogenizeaza.

 Cartoful dulce se taie pe jumatate si apoi felii subtiri cu ajutorul unei mandoline. Se amesteca cu smantana ramasa, sare si piper si se lasa 20 de minute. Se aseaza feliile de cartof in straturi, ungandu-se cu putin unt, pana ajunge la o inaltime de 3-4 cm. Dintr-un cartof se pot obtine 4 turnulete. Se aseaza cartofii pe hartie de copt intr-un vas termorezistent, se acopera si se dau la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30 de minute. Se scot afara si se aseaza o greutate pe fiecare turnulet pentru 20 de minute. Se taie marginile pentru a se obtine forma dorita, paralelipiled, cub (din cartoful cu aceasta dimensiune eu am obtinut 8 bucati)... Dupa care se prajesc in putin ulei de masline, pe fiecare parte, pana se rumenesc.

 Se prajeste pieptul pe ambele parti, prima oara pe partea cu piele, cate 3 minute. Nu se adauga ulei pentru ca are suficienta grasime. Din cand in cand se mai scoate cu o lingura din grasimea din tigaie. Se muta pieptul intr-un vas termorezistent, se stropeste cu grasimea din tigaie, se acopera si se da la cuptor pentru 10 minute, la 160°C. Se lasa sa se odihneasca 10 minute inainte de taiere.

 Pentru sos se opresc in tigaie doua linguri de grasime, se adauga vinul, otetul, rozmarinul, ardeiul chilli, sare si piper. Se lasa sa clocoteasca un minut si se adauga untul ramas. Se tine pe foc pana cand se topeste untul si sosul se ingroasa.
 Enjoy!