marți, 29 octombrie 2013

Piept de gasca cu coniac, piure de sfecla si morcovi

Ingrediente pentru 4 portii:
-1 piept de gasca;
-200g morcovi;
-200g sfecla;
-200ml smantana pentru gatit;
-2 cepe;
-1 portocala;
-10 frunze busuioc;
-2 ardei chili;
-50 ml coniac;
-1 lg zahar;
-2 lg ulei;
-sare si piper.

 Se spala si usuca pieptul de gasca. Se taie pe partea cu piele, fara a se strapunge carnea, in diagonala din ambele sensuri. Se freaca cu sare si piper si se lasa la macerat 1 ora.
 Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie si se prajeste pieptul pe ambele parti, prima oara pe partea cu piele, cate 3 minute. In ultimul minut de prajire se adauga coniacul. Se pune intr-un vas termorezistent, se stropeste cu grasimea din tigaie, se acopera si se da la cuptor pentru 10-15 minute, la 160°C. Se lasa sa se odihneasca 10 minute inainte de taiere.
  Se spala morcovii si se taie in cubulete. Se pun intr-o oala si se fierb alaturi de coaja portocalei pana se inmoaie. Se pastreaza cateva cubulete, iar restul se scurg de apa si se amesteca cu 50ml smantana, un praf de sare, zaharul si zeama de la jumatate de portocala. Se fierbe pana cand clocoteste, dupa care se lasa sa se raceasca putin. Se pune in blender si se amesteca pana cand se omogenizeaza. Daca piureul este prea gros se mai adauga putina smantana.
 Se spala sfecla si se fierbe pentru 40 de minute sau pana se patrunde usor cu furculita. Se curata de coaja si se taie in cubulete, se opresc cateva cubulete pentru servire. Se toaca ceapa marunt si se prajeste in ulei de masline pentru 2-3 minute, se adauga sfecla, ardeiul chili, 50 ml de smantana si sare. Se lasa sa dea in clocot si se ia de pe foc. Se paseaza cu ajutorul unui blender pana se omogenizeaza bine. Daca este prea gros se mai subtiaza cu putina smantana.
  Se spala busuiocul si se blanseaza putin in apa clocotita, se pune imediat in apa foarte rece pentru a-si pastra culoarea. Se toaca marunt, se pune in blender si se amesteca bine cu 50 ml ulei de masline. Se trece printr-o strecuratoare foarte fina sau chiar un servetel de bucatarie si se da la rece.
  Se taie pieptul de gasca felii subtiri, se stopeste cu uleiul aromat si se serveste alaturi de cele doua piureuri si cubuletele de morcovi si sfecla.


miercuri, 23 octombrie 2013

Spaghete cu pesto de sfecla rosie

Ingrediente:
-250 g spaghete;
-3 sfecle rosii potrivite;
-10 graunti usturoi;
-100g fistic fara coaja;
-50 g pecorino;
-1 ardei iute curatat de seminte;
-3 lg ulei masline;
-3 lg zeama de lamaie;
-1 lg piper roz;
-1 lg sare.


Se fierb spaghetele conform instructiunilor de pe ambalaj.

Se fierbe sfecla pana cand se patrunde usor cu furculita, in jur de 40 minute.

Se scurge de apa si se curata de coaja. Se taie bucati mai mici si se pune in blender. Se adauga usturoiul, fisticul, ardeiul iute, sucul de lamaie, uleiul de masline, sarea, piperul si pecorino si se amesteca pana cand se omogenizeaza.

Se amesteca sosul cu spaghetele si se servesc calde.




Biban de mare in crusta de sare cu salata caprese

Ingrediente:
-3 bibani de mare;
-300g rosii cherry;
-300g mozzarella;
-1 lamaie;
-1 lime;
-6 graunti usturoi;
-albusul de la 2 oua;
-1 crenguta rozmarin;
-o mana de menta si busuioc;
-5 linguri sare
-piper;
-1 lg lecitina de soia.

 Se curata si spala pestele. Se presara cu sare si piper in interior, se introduc felii de lime, usturoi zdrobit si rozmarin.
 Se amesteca sarea cu albusul de ou si se unge pestele pe ambele parti. Se pune intr-un vas tapetat cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 20-25 min, pana cand pielea devine uscata si se desprinde usor de pe carne. Se scoate de la cuptor si se curata de piele si oase.
 Se taie marunt cateva frunze de busuioc si se amesteca cu putina sare, piper si ulei de masline. Se taie rosiile felii subtiri si se pun in amestecul obtinut anterior.
 Frunzele de busuioc ramase si menta se taie marunt, se amesteca cu zeama de la lamaie, putina sare si 100ml apa rece. Se adauga lingurita de lecitina de soia si se amesteca cu blenderul pana cand se obtine o spuma deasupra.
 Se aseaza pe farfurie alternativ bucati de rosii si mozzarella. Se stropesc cu putin ulei de masline, iar deasupra lor se aseaza fileurile de peste. Peste fileurile de peste se pun cateva linguri din spuma de menta.

luni, 21 octombrie 2013

Taitei cu inele de calmar

Ingrediente:
-250g taitei;
-400g inele calmar;
-1 ardei capia;
-2 ardei grasi;
-300g fasole verde;
-2 varze pank-choi;
-1 leg patrunjel;
-1 mana urechi de lemn deshidratate;
-1 mana ciuperci shitake deshidratate;
-1 mana germeni de soia;
-2 lg susan;
-1 lg ulei susan;
-1 lg otet de orez;
-3 lg sos de soia;
-1/2 lg coriandru macinat;
-1/2 lg piper;
-1 lg sare;
-400 ml supa pui;
-3 graunti usturoi;
-ulei pentru prajit.

Se prajesc inelele de calmar in putin ulei alaturi de usturoiul zdrobit si se pun la scurs pe un servetel de hartie.

Fasolea verde se opareste pentru 4-5 minute si se da deoparte.

Se hidrateaza ciupercile in apa calda pentru 30 minute.

Se taie foarte marunt ardeii si varza.

Se pune supa la fiert. Cand clocoteste se adauga taiteii. Se lasa sa fiarba 2-3 minute si se adauga ardeii, ciupercile, calmarul, fasolea, germenii de soia si varza. Se mai lasa un minut si se adauga uleiul de susan, sosul de soia, otetul de orez, sarea, piperul si coriandrul. Se amesteca bine si se opreste focul.

La final se adauga patrunjelul, tocat marunt, si semintele de susan.

 


marți, 15 octombrie 2013

Supa crema de dovleac

Ingrediente:
-1 dovleac de 2 kg;
-1 l supa pui;
-4 cepe mici;
-1 ardei iute (curatat de seminte);
-8 graunti usturoi;
-200g smantana lichida;
-100g branza cu mucegai;
-seminte de pin;
-2 lg sare;
-1/2 lg  piper alb;
-ulei masline.

 Se toaca marunt ceapa si se caleste in uleiul de masline pana se rumeneste putin. Se adauga usturoiul, ardeiul iute si dovleacul taiat cubulete. Se lasa pe aragaz inca 8-10 minute, amestecand din cand in cand.
 Se adauga supa, sarea si piperul si se fierbe pana cand cuburile de dovleac se inmoaie, cam 20-25 minute. Se lasa sa se raceasca putin dupa care se paseaza cu blenderul pana cand devine o pasta cremoasa, se adauga smantana si se amesteca pana cand se omogenizeaza.
 Se serveste alaturi de semintele de pin, rumenite putin in tigaie, si un cubulet de branza. De asemenea niste crutoane sau crackers se potrivesc de minune.



marți, 1 octombrie 2013

Porc cu sos dulce acrisor

Ingrediente:
-700 g carne porc;
-150 g ananas;
-2 cepe potrivite;
-4 ardei grasi;
-2 ardei capia;
-4 lg sos soia;
-4 lg ulei;
-4 lg amidon porumb;
-3 lg ketchup;
-1 lg zahar;
-1 lg sare;
-6 graunti usturoi;
-1 lg piper.

Se taie carnea in cubulete si se fierbe in apa cu sare pana cand se fragezeste.

Se amesteca sosul de soia cu jumatate din cantitatea de amidon de porumb si bucatile de porc. Se lasa 10 minute dupa care se prajeste in ulei pana se rumeneste.

Restul amidonului se amesteca cu 200 ml din apa in care a fiert porcul si se da deoparte.

Se prajesc ceapa si usturoiul pana se rumenesc, se adauga ardeii si se lasa cateva minute la foc mare pana cand se inmoaie ardeii. Se adauga ananasul, ketchupul, zaharul, sarea, apa cu amidon si carnea de porc si se lasa pe foc pana cand se ingroasa sosul. La final se presara cu piper din belsug si se serveste alaturi de orez.