joi, 21 martie 2013

Lasagna

Ingrediente:
-1kg carne tocata de vita;
-100g bacon;
-500 ml sos de rosii;
-400g foi lasagna;
-200g mozzarella;
-1 ardei iute;
-100g unt;
-100g faina;
-1l lapte;
-ulei de masline;
-sare si piper.

Sosul ragu:
 Se incing doua linguri de ulei de masline intr-o tigaie si se caleste carnea pana prinde o culoare maronie. Se adauga 50g  bacon, taiat marunt, sosul de rosii, sarea si piperul. Se lasa pe foc pana cand sosul capata consistenta.
Sosul alb:
 Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga faina si se lasa pe foc doua minute. Se adauga trepat, amestecand, laptele. Se reduce focul si se lasa pana cand sosul se ingroasa.



 Se pune hartie de copt intr-un vas termorezistent si se unge cu ulei de masline. Se intinde in vas un strat de sos ragu, o treime din cantitate, si se acopera cu foi de lasagna. Foile se ung cu sosul alb. Se repeta operatiunea pana se obtin trei straturi de foi. Se adauga un ultim strat de sos alb, se presara parmezan ras, bucati de mozzarella, restul de bacon si ardeiul iute taiat rondele. Se baga in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30 min.


                                   

vineri, 15 martie 2013

Somon in aluat cu legume gratinate si sos pesto


Ingrediente:
1 punga  broccoli congelat;
200g somon file;
1 pachet aluat foietaj;
4 catei usturoi;
sare si piper.

Pentru legumele gratinate:
1 punga  legume congelate(morcovi, conopida, broccoli) ;
2 oua;
200g cascaval;
30g unt;
sare si piper.

Pentru sosul pesto:
3 lg ulei masline;
2 lg capere;
20 frunze busuioc;
4 catei usturoi;
zeama de la ½ lamiae;
sare si piper.

 Se tine la macerat pentru o ora somonul cu putin ulei de masline, usturoi, sare si piper.
 Se fierbe broccoli pentru 10 minute, se paseaza, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca cu usturoiul zdrobit. Fileul de somon se frige pe ambele parti pentru 3 minute. Se intinde foaia de aluat, se pune somonul intr-o parte a foii, se pune peste el broccoli si se acopera cu cealalta parte a foii de aluat. Se unge cu putin ou batut si se da la cuptorul preincalzit la 180⁰C pentru 20 minute, pana se rumeneste aluatul.
 Se fierb legumele, dupa cum scrie pe ambalaj. Se bat oulale, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca cu cascavalul ras. Se unge un vas termorezistent cu unt si se adauga legumele care se acopera cu amestecul de oua si cascaval. Se dau la cuptorul preincalzit la 180⁰C pentru 15 minute, pana se topeste cascavalul.
 Se mixeaza in blender toate ingredientle pentru sos si se serveste alaturi de peste si legumele gratinate.


joi, 14 martie 2013

Calmari pane si salata cu mazare si menta


Ingrediente calmari pane:
-500g lamele calmari;
-3 lg. faina grau;
-3 lg. faina orez;
-200g pesmet;
-2 oua;
-ulei floarea soarelui;
-sare.
Ingrediente salata:
-300g rosii cherry;
-200g castravete;
-150g mazare;
-frunze de menta;
-frunze de busuioc;
-2lg ulei masline;
-2lg otet balsamic;
-sare.
Ingrediente sos:
-1 iaurt gras, 125g;
-3 fileuri ansoa;
-4 graunti usturoi;
-1 lamaie;
-frunze de menta;
-sare.

 Se amesteca cele doua tipuri de faina, se bat ouale cu sare, se amesteca pesmetul cu coaja de la jumatate de lamaie. Se incinge uleiul de floarea soarelui intr-o tigaie. Se trec calmari prin faina, apoi prin ou, se scurg, se trec prin pesmet si se pun in tigaie. Se prajesc 1-2 minute si se pun pe servetele absorbante.
 Se pun in blender ingredientele pentru sos: iaurtul, cateii de usturoi, coaja de la jumatate de lamaie, zeama de la jumatate de lamaie, fileurile de ansoa, 5-6 frunze de menta si sare. Sosul obtinut se pune la frigider pana sunt gata calmarii.
 Se taie rosiile in jumatati, castravetii in felii subtiri si se amesteca. Se adauga mazarea, 7-8 frunze busuoic, 7-8 frunze menta, sare, uleiul de masline si otetul.

Enjoy!


miercuri, 13 martie 2013

Pulpe de rata cu sweet chilli si orez cu castaravete si porumb

Ingrediente rata cu sweet chilli :
-2 pulpe rata;
-3 lg. sos sweet chilli;
-4 catei usturoi;
-1/2 lg. sare;
-2 bucati anason;
-3 lg. sos soia;
-2 lg. vin de orez;
-2 lg. ulei de susan.

 Se amesteca toate ingredientele, se pune rata la marinat in ele pentru minim doua ore (se poate tine la marinat pana la doua zile). Se pune intr-un vas termorezistent, se acopera si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 2 h. Se scoate capacul si se mai lasa 5 minute la 220°C.

Ingrediente orez cu castravete si porumb:
-200g orez prefiert;
-100g orez salbatic;
-300g porumb;
-200g castravete;
-1 ceapa mica;
-5 lg. sos de soia;
-2 lg. vin de orez;
-2 lg. otet din orez;
-2 lg ulei.

Se fierbe orezul, separat, dupa cum scrie pe ambalaj, se amesteca si se lasa se sa raceasca. Se incinge uleiul intr-o tigaie, se caleste putin ceapa tocata grosier, se adauga orezul si sosul de soia si se mai lasa pe foc un minut. se adauga si restul ingredietelor si se serveste alaturi de rata.

Pulpa de rata cu cartofi copti si sos de prune

Ingrediente pentru rata:
-1 pulpa rata;
-2 ardei iuti;
-4 graunti de usturoi;
-1 lg. piper rosu;
-2 lg. sare;
-100g untura rata;
-1 cartof mare.

 Am facut un amestec din sare, ardei iute si piper cu care am frecat rata si am lasat-o sa o patrunda aromele o ora. Am intepat pielea pulpei cu o scobitoare, sa se poata scurge grasimea, am pus-o intr-un vas termorezistent alaturi de untura si cartoful taiat in patru. Am bagat vasul in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 2 ore. La fiecare 30 minute am mai stropit pulpa si cartoful cu grasimea lasata. Dupa 2 ore am crescut temperatura la 180°C, am descoperit vasul si l-am mai lasat inca 20 minute, ca rata sa se rumeneasca. Cartoful nu a fost nevoie sa il scot mai devreme.


 Ingrediente pentru sosul de prune: 
-6 prune;
-1 ceapa;
-2 graunti de usturoi;
-2 lg. ulei masline;
-1 lg. zahar;
-1/2 lg. sare;
-1/2 lg. boabe de coriandru;
-1/2 lg. scortisoara macinata;
-150ml. vin rosu;
-30ml. coniac.
  Se taie ceapa si usturoiul marunt si se calesc in uleiul de masline pana se rumenesc putin. Se adauga prunele, se mai lasa 2 minute si se stinge cu vinul rosu. Se adauga restul ingredientelor si se lasa sa fiarba la foc mic 10   minute. Se lasa sa se raceasca putin si se paseaza cu mixerul vertical. 
  S-a potirvit de minune alturi de un piure preparat dintr-un morcov, jumatate de dovlecel, jumatate de legatura de marar, 3 lg de parmezan si o lingurita de sare.